Vijeće veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske, kao tijelo koje brine o pitanjima od zajedničkog interesa veleučilišta, visokih škola te stručnih studija koja ona izvode, aktivno sudjeluje u postupku rješavanja situacije nastale nakon Odluke Ustavnog suda o Zakonu o hrvatskom kvalifikacijskom okviru (HKO). 

Odluka Ustavnog suda ne predstavlja ništa dramatično niti umanjuje vrijednost stručnih studija te diploma koje se stječu njihovim završetkom, a što se može zaključiti iz dramatičnih i djelomično pogrešnih interpretacija prisutnih u javnom prostoru. Vrijednost stručnih studija neuspješno pokušavaju umanjiti pokretači ove inicijative, dio sveučilišne zajednice koji uporno pokreću postupke pred Ustavnim sudom i na taj način uznemiravaju gotovo trećinu studentske populacije u Hrvatskoj koja studira na stručnim studijima.

Svim alumnijima stručnih studija, kao i onima koji će to postati, nitko ne može oduzeti kvalifikaciju stečenu završetkom studija. Odluka Ustavnog suda koja implicira potrebu razdvajanja razina stručnih i sveučilišnih studija u Hrvatskom kvalifikacijskom okviru nije sama po sebi problematična, dok god su stručni studiji vezani na jednaku razinu Europskog kvalifikacijskog okvira kao i dosad – preddiplomski stručni studiji na razinu 6, a specijalistički diplomski stručni studiji na razinu 7. Odluka Ustavnog suda to ne dovodi u pitanje.

Rješenje ove situacije trenutno je u Ministarstvu znanosti i obrazovanja s kojim je Vijeće veleučilišta i visokih škola u konstantnom i kvalitetnom dijalogu, a koje treba uputiti u proceduru prijedlog izmjena navedenog Zakona. Jedno od već predloženih rješenja Ministarstva, a u kojem su sudjelovali i predstavnici Vijeća veleučilišta i visokih škola, predviđa da stručni studiji u HKO-u dobiju kraticu “st“, a sveučilišni “sv“ čime se poštuje Odluka Ustavnog suda, ali najvažnije za studente – ostavlja preddiplomske stručne studije vezane na razinu 6, a specijalističke diplomske stručne studije na razinu 7 Europskog kvalifikacijskog okvira, baš kao što je to bilo i dosad. Dakle, bez značajnijih promjena.

Vjerujem kako će ministar Fuchs i njegovi suradnici potvrditi ovakvo rješenje ili predložiti slično koje će uputiti u proceduru, a sve to u zadanim vremenskim rokovima, odnosno do kraja kalendarske 2020. godine.

doc. dr. sc. Damir Jugo, prof. v. š.

Predsjednik Vijeća veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske

Odgovori