U petak, 26. veljače 2021., održan je webinar pod nazivom Uloga primijenjenih istraživanja u razvoju stručnog visokog obrazovanja, a na kojemu je sudjelovao predsjednik Vijeća doc. dr. sc. Damir Jugo i mnogobrojni predstavnici veleučilišta i visokih škola. Virtualni događaj organizirala je Agencija za znanost i visoko obrazovanje s ciljem pokretanja dijaloga o ulozi primijenjenih istraživanja na veleučilištima i visokim školama, razmjene iskustava na razini Hrvatske, ali i upoznavanja s dobrim europskim praksama.

Online događaj su pozdravnim govorima otvorili ravnateljica Agencije za znanost i visoko obrazovanje prof. dr. sc. Jasmina Havranek, predjednik Vijeća veleučilišta i visokih škola doc. dr. sc. Damir Jugo te Ivica Šušak, dipl.iur., ravnatelj Uprave za visoko obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Na webinaru su predstavnici veleučilišta i visokih škola imali priliku čuti iskustva međunarodnih aktera sustava stručnog visokog obrazovanja, među kojima se mogu istaknuti glavni tajnik EURASHE-a Michal Karpíšek te potpredsjednik EURASHE-a prof. Armando Pires i predsjedatelj EURASHE-ove radne skupine za primijenjena istraživanja i regionalni angažman. 

Među govornicima webinara pronašli su se i predstavnici hrvatskih veleučilišta i visokih škola pa su tako svoja iskustva i razmišljanja podijelili suradnik Vijeća na međunarodnim projektima dr. sc. Žarko Nožica, prof. v. š.; doc. dr. sc. Verica Budimir, prof. v. š. s Veleučilišta u Požegi i izv. prof. dr. sc. Borna Jalšenjak sa Zagrebačke škola ekonomije i managementa.

Sudionici webinara zaključno su se usuglasili oko potrebe preciznijeg definiranja kriterija potrebne kvalitete stručnog i znanstvenog rada na veleučilištima i visokim školama kao visokim učilištima koje izvode stručne studije. Na prijedlog AZVO-a, Vijeće veleučilišta i visokih škola razvit će i predložiti indikatore stručnog rada za veleučilišta i visokih škola, a koji će biti usklađeni s misijom, specifičnostima stručnog visokog obrazovanja te primjerima dobre prakse iz Europe koje je predstavili predstavnici EURASHE-a.

Webinar je organiziran u okviru projekta Unapređenje sustava osiguravanja kvalitete i unapređenje kvalitete visokog obrazovanja Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

Odgovori